Українські традиції: напої, що п'янять та тонізують
Все ще не визначились, якими напоями будете радувати себе на новорічні свята? Пропонуємо згадати ті, що з покон віків готували наші предки. Є серед них такі, які обов'язково сподобаються дітям, а є й такі, що легко замінять дороге шампанське, лікери та віскі.

Почнемо з тих, якими можна порадувати дітей та освіжитися перед і після святкування. Хоча, під час святкової ночі їх теж ніхто пити не забороняє.
Калинник
Цьому напою вже кілька сторіч. І особливо популярним у минулому він був якраз на нашому рідному Поліссі. Окрім свого приємного кислуватого присмаку, калинник ще й дуже корисний для здоров'я, адже допомагає підвищити захисні сили організму.
Для приготування потрібно лише розчинити ягоди в воді, закрити напій та дати настоятися йому протягом тижня у холодному місці.
Сита
Наголос в назві припадає на букву А. А являє собою цей напій мед з водою. Здавалося б, ну що може бути простіше? Пропонуємо згадати древні традиції, згідно з якими саме сита використовуалася для підсолодження куті, а на Поліссі була навіть однією з традиційних різдвяних страв.
Оригінальний рецепт передбачав використання меду в сотах. Його треба було залити гарячою водою, щоб віск сплив, а мед розчинився.
Сирівець
Його дуже шанували у Київській Русі. Перемогу над половцями князь Володимир наказав святкувати саме цим напоєм. Готують його на основі черствого житнього хліба і борошна, які заливаються окропом, а через добу додають дріжжі. Сирівець - це хлібний квас без цукру.
Сьогодні такий часто використовують для приготування окрошки та зеленого борщу.
Для тих, хто любить поміцніше наші предки готували особливі
алкогольні напої:
Варенуха
Звичайні селяни робили її безалкогольною через те, що горілка була дорогою. А от заможні селяни в узвар з груш, слив та сухофруктів додавали алкоголь, настоювали, не забуваючи додати спеції. Особливо любили наші предки м'яту, чебрець, гвоздику та корицю, а щоб "забивало дух" додавали трохи гострого червоного перцю.
Обов'язковим етапом приготування варенухи було томлення її в печі з медом. В результаті виходив не просто смачний, а ще й дуже ароматний напій.
Спотикач
Це напій, який потрібно постійно збовтувати. В його основі горілка, до якою додається суміш кориці, мускатного горіха, гвоздики, шафрану та ванілі. Настоювався такий коктейль протягом 2 тижнів, а потім варився з цукром.
Медовуха
Особливого поширення вона отримала на Західній Україні. І її основі - вода, горілка, мед та дріжжі. Але додавати останні треба в охолоджений сироп, адже при температурі вище 50 градусів вони "гинуть".
Смак такого напою напряму залежить від обраного меду. Краще обирати світлі сорти, а якщо не пожалкуєте грошей на білий, так і взагалі отримаєте практично елітну настоянку.
Як бачите, ми - українці, можемо навіть з найпростішого зробити шедевр. А відтак, не пропадемо. Смачного!