Шампанське: інструкція по застосуванню
Шампанське часто супроводжує святкування радісних та приємних подій у нашому житті. Та часто ми навіть не задумуємось над тим, як правильно його вживати. І мова зовсім не про дозволені дози, їх кожен визначає сам, а про підходящі закуски, найкращий час і популярні види.
Отже, почнемо з того, яким буває шампанське. Таку назву, згідно закону, можуть мати виключно ігристі вина, що були виготовлені в провінції Шампань у Франції з певних сортів винограду.
Технологія виготовлення справжнього ігристого напою залишається незмінною вже багато років. Виноматеріали залишають бродити у великих чанах, після чого додають дріжджі і розливають у товстостінні пляшки. Саме внаслідок таких маніпуляцій у шампанському з’являються легкі бульбашки.

А щоб не з’являвся осад, існує спеціальна технологія під назвою ремюаж. Її суть в тому, що кожного дня пляшки повертають на кілька градусів і їх поступово нахиляють вниз.
В залежності від кількості цукру, виділяють такі види ігристих вин:
• Exstra brut. Це напій для тих, хто взагалі не любить цукор. Спеціально цей вид вина не підсолоджують, а невелика кількість цукру (3-5 г на 1 л) з’являється за рахунок ферментизації.
• Brut. Цей вид є найпопулярнішим у Європі та має найбільш досконалі смакові якості. Містить 15 г цукру на 1 л напою.
• Extra-dry. Знайти його сьогодні доволі важко через непопулярність (12-20 г/л).
• Dry (Sec). Сухе ігристе вино, вміст цукру у ньому 17-35 г/л.
• Demi-Sec (Rich). Його виробництво значно знизилось останнім часом, адже поціновувачі шампанського постійно критикували напівсухий сорт через те, що він недостатньо сухий та недостатньо солодкий.
Найкраща пара
Аби відчути справжній смак шампанського, його треба охолодити до температури +7-+9 градусів. Помиляються ті, хто думають, що в ресторанах його подають в відерці з льодом. Насправді воно має стояти у прохолодній воді, в яку додають лід.
Звичайно, голосний вистріл пробки – момент ефектний. Але професіонали ніколи собі цього не дозволяють. При відкриванні пляшку тримають під кутом 45 градусів і прокручують її, аби пробка вийшла з легким хлопком.

Згідно з правилами етикету ігристе вино підходить як в якості аперитиву (перед їжею), так може вживатися і під час обіду чи вечері з другими стравами та десертом.
Ну і ось ми дійшли до найцікавішого, з чим же можна поєднувати цей напій? Одразу скажемо, що шампанське і шоколад – невдала пара.
Найкраще з ним смакуватимуть:

• фрукти;
• різні сорти твердого сиру (чим солодшим буде шампанське, тим більш яскраво вираженим має бути і смак сиру);
• бутерброди з ікрою;
• салати без майонезних заправок;
• страви з білого м’яса (сухі сорти пасуватимуть до м'яса курки, а якщо м'ясо готувалось з фруктами, то підійде напівсолодке шампанське, до качки яблуками можна подати рожеве);
• морепродукти (сухе та напівсухе ігристе вино прекрасно смакує з суші)
• десерти – бісквіти, торт, зефір;
• піца без запашних трав (чудово поєднується практично усіма сортами, але щоб ця пара смакувала ідеально, варто почекати, доки піца трохи охолоне, тоді її дозволено брати руками);

Також дозволяється додавати у шампанське свіжоприготовані апельсиновий або персиковий сік. Тож, якщо хочете насолоджуватися цим напоєм по-справжньому, пам'ятайте про почуття міри та дотримуйтеся рекомендацій справжніх гурманів.