Відкрили пляшку хорошого вина, але випили її лише до половини. Просто вилити її в раковину – трошки шкода, але довго зберігати відкрите вино також зовсім не бажано.
Через деякий час воно стає не придатним до вживання. Але скільки часу можна зберігати відкрите вино? Насправді не дуже довго – близько тижня. Як тільки пляшка вина відкривається, в середину потрапляє кисень. Цей кисень спричиняє процеси окислення, і через деякий час таке відкрите вино вже не можна пити. Цей процес можна сповільнити, наприклад, тримаючи вино в холодильнику при низькій температурі, близько 6-ти градусів.
Як стверджують експерти, то зовсім не довго – не більше 7 днів (червоне вино). При цьому біле вино має менший строк придатності після відкриття пляшки – близько 5 днів. Також важливу роль грає те, на скільки повна пляшка – чим повніше, тим довше можна зберігати венчішко. А якщо вина залишилось на дні грам 150 – то його краще випити найближчими днями.
Звичайно що після відкриття пляшки, вино не перетвориться на отруту через декілька днів. В першу чергу мова йде про втрату смакових та ароматичних якостей. Вино окисляється, навіть дещо змінює свій колір, приблизно так само, як надкушене яблуко стає коричневим на повітрі через декілька хвилин – це той самий процес окислення. Хімічний склад також змінюється під дією відкритого повітря і кисню зокрема. Відкрите вино – це не отрута, але все ж винороби рекомендують допити відкриту пляшку завтра-післязавтра, не довше чим через 7 днів.
Джерело:mannton.com.ua