Якщо їсти певні продукти, то ви можете покращити самопочуття, бути енергійним протягом дня та покращити роботу вашого серця. Топ-10 корисних серцю продуктів.
Кавун
Задовольнити своє бажання солоденького можна, скуштувавши скибочку кавуна. "Це низькокалорійна ягода, яка містить велику кількість клітковини та є відмінним джерелом антиоксидантів", – говорить кардіолог Сара Саман. "Кавун – неймовірне джерело лікопіну, вживання якого знижує ризик захворювання серця та виникнення раку, – каже вона. – Кавун також містить цитрулін, який поліпшує здоров’я судин, а ще його рекомендують вживати людям із діабетом". Кавун містить вітаміни С і А, калій та магній. Шкода, що в Україні споживання кавунів дуже обмежене сезоном.
Помідори
Томати містять багато корисного для серця вітаміну С та, як і кавун, багаті на лікопін. "Спробуйте власноруч зробити томатний соус із консервованих або свіжих помідорів із додаванням орегано та подрібнених овочів. Ви отримаєте чудовий соус до пасти, який має потужну антиоксидантну дію", – рекомендує Кері Глассман, нью-йоркський дієтолог, ведучий кулінарного шоу. Саме вітамін С у томаті працює як антиоксидант.
Авокадо
За словами дієтолога Бріджит Суіні, в авокадо міститься дуже багато корисних мононенасичених жирів, калію та мінералів, які нормалізують кров’яний тиск. "Воно також є чудовим джерелом вітаміну С, клітковини та каротиноїдів, – каже вона. – Каротиноїди зменшують ризик серцево-судинних захворювань". На додаток, авокадо допомагає організму краще засвоювати інші антиоксиданти, які містяться у шпинаті чи моркві, наприклад.
Ягоди
Наповнені антиоксидантами ягоди є чудовим десертом, корисним для серця. Вони підвищують рівень корисного та знижують рівень шкідливого холестерину в крові, тим самим знижуючи кров’яний тиск. Крім того, у ягодах мало калорій та немає жиру, вживати їх можна у будь-якому вигляді: замороженими, свіжими, сушеними чи вареними, вони містять поживні речовини та допомагають схуднути. Багато лікарів називають ягоди маленькими бійцями з раком та рекомендують вживати їх щодня. На додаток, вони містять поліфенол – елемент, який збільшує рівень оксиду азоту, що в свою чергу зменшує тиск у кровоносних судинах.
Зелень
Зелень є низькокалорійним, але поживним продуктом, який містить вітаміни К, А та С, а також фолієву кислоту, марганець, кальцій та клітковину. Ці поживні речовини допомагають у процесі згортання крові, запобігають затвердінню артерій і навіть можуть зробити кістки сильнішими. "Зелень допомагає нейтралізувати жовчну кислоту у кишковому тракті, знижуючи при цьому рівень холестерину в крові, – каже Рея Фрей, консультант зі здорового харчування, – маючи протизапальні властивості, зелень також покращує роботу серця і судин".
Боби
Вживання половини склянки бобів на день дозволить підтримувати роботу серця в оптимальній формі, впевнений грузинський дієтолог Кіт Кантор. Розчинні волокна, що містяться у бобах, зв’язуються з холестерином та виводять його з організму, запобігаючи накопиченню в крові. Додайте чорну, темно-синю або білу квасолю до свого раціону, і ви отримаєте потужну дозу фолієвої кислоти, магнію, кальцію, омега-3 кислот та комплексу вітамінів В-серії – всі необхідні елементи для здорової роботи серця.
Волоський горіх
Дуже зручна їжа для швидкого перекусу, волоський горіх, покращить роботу серця за допомогою омега-3 жирів та антиоксидантів. "Лише жменька горіхів на день може поліпшити функцію кровоносних судин у людей з діабетом, а також запобігти ризику виникнення серцево-судинних захворювань", – говорить Бріджит Суіні, дієтолог та автор книги про здорове харчування. Суіні також вказує, що вживання горіхів зменшує рівень холестерину в крові.
Лосось
Лосось допоможе вам підтримувати серце та судини в гарному стані. Дослідження показують, що ті, хто споживають червону рибу щотижня, мають майже на 30% нижчий ризик розвитку ішемічної хвороби серця. "Риба, котра живе в холодній воді, така як лосось, містить омега-3 жири та низьку кількість шкідливих ліпідів, – каже дієтолог Кантор, – омега-3 також знижує кров’яний тиск та запобігає виникненню нерегулярного серцевого ритму". Подавайте лосось разом із зеленю, і ви отримаєте смачну та корисну для серця страву.
Мигдаль
Мигдаль – це теж гарний продукт, який допомагає у роботі серця. За словами лікарів, всього жменька мигдалю на день здатна знизити рівень холестерину в крові. Мигдаль також містить вітамін Е, клітковину та білок – всі елементи, необхідні для нормальної роботи серця. Окрім того, щоби легко їсти смажений мигдаль, можна додавати його до хлібобулочних виробів.
Горох
Горох можна використовувати у якості гарніру або додавати до салатів. Він є низькокалорійним продуктом з яскраво вираженим смаком, який додасть пікантності будь-якій страві. В одній чашці гороху лише 100 калорій та велика кількість мікроелементів, клітковини та білка, а отже горох ідеально підійде тим, хто слідкує за власною вагою. Рекомендуємо спробувати приготувати горох на пару та скуштувати його разом з омлетом.
Мускусна диня
Диня містить велику кількість вітаміну С, а дієтологи дозволяють смакувати нею протягом усієї доби. Дослідження вчених показали, що чим більше вітаміну С ми споживаємо, тим нижчим є ризик розвитку ішемічної хвороби серця, тому що він є антиоксидантом, який захищає клітини від ушкодження вільними радикалами. Ця солодка диня також містить вітаміни А, В, К, калій, фолієву кислоту та магній.
Харчуйтесь правильно та будьте здорові!