Боули - не страва, боули - посуд. Це нове слово в гастрономічному світі і нова мода серед гурманів. Ще починаючи з кінця минулого року Інстаграм став майорити фотографіями глибоких тарілок, в яких містилося одразу кілька видів їжі. І не дивно, адже таке поєднання справді супер-фотогенічне. Та чи смачно це? І чи все можна змішувати в боулах?
Головний принцип приготування та подачі таких страв - все найкраще одразу. Тобто не потрібно більше розкладати по тарілках м'ясо, гарнір та салат, все це можна поєднати в одному боулі, виклавши поруч. Звичайно, такий варіант ми обрали, аби доступно пояснити ідею.
Але насправді в боулах подають частіше за все продукти, що ідеально поєднуються між собою.
Найбільш популярними сьогодні є наступні варіанти:
Smoothiebowl
Любите смузі і завжди подаєте його у склянці? Забудьте. Тепер смузі не п'ють, а їдять ложками з глибоких тарілок. Але зважаючи на багачисельні фото в соціальних мережах, тепер у цьому напої головне не смак, а краса. Прихильники здорового харчування активно взялися створювати неймовірні "картини" з ягід, фруктів, молока, соку та інших смаколиків.
Гастро-модники вважають, що це прекрасний варіант напою для дівчачих beauty-посиденьок. І смачно, і інстаграмно.
Buddha Bowl
Взагалі, нава такої страви практично не пов'язана з Буддою. Але принцип її створення справді запозичений у божественної особи. Після медитації Будда зазвичай виходив на вулицю з невеликою тарілкою, в яку перехожі клали потрошку їжі, яка у них була.
Частіше всього це були боби, рис та каррі.
Сучасний вигляд Будда боулу схожий - невелика кількість кількох видів низькокалорійних продуктів, що поєднані у приблизно рівних пропорціях.

Головне правило створеня такої Чаші - невеликі порції, які, на думку дієтологів, і є запорукою здорового харчування.
Якщо для вас такий боул - легкий сніданок, тоді риготувати його можна за 5 хвилин, просто наріавши інгредієнти (наприклад, авокадо, кукурдза, томати, кіноа та соус). Якщо ж це буде повноцінна вечеря, тоді доведеться витратити більше часу, аби приготувати щось на кшталт пасти з солодким перцем, грибами, зеленню та соусом с кунжутом.
Poke Bowl
А це чудовий варіант для тих, кому набридли суші.
Таку "чашу" придумали жителі Гаваїв, які надають перевагу неспішному відпочинку та смачній їжі, на приготування якої не витрачають багато часу.
Спочатку ідею поєднання кількох продуктів в одній тарілці запозичили американці, у яких вона дуже швидко прижилася. Суть poke bowl супер-проста: в основі - рис та свіжа риба, а в якості топінгу - овочі, зелень та спеції.
В Америці заготовки для poke bowl можна легко знайти в супермаркетах. Ціна на них - демократична, приблизно така ж, як у нас на соління. Залишається лише додати у цей напівфабрикат рибу, не обов'язково свіжу, як в оригіналі. Підійде солоний лосось або тунець.

Боули - мода, що поширюється зі швидкістю світла в гастрономічному світі. Такий собі констуктор страв, який дозволяє поєднати корисне зі смачним. Не забувши подарувати при тому ще й естетичну насолоду. Смачного!