Без рубрики

Автор: Katrin
Food: просто і довершено. Скандинавська кухня
Насправді ми мало знаємо про те, що їдять у "холодних країнах". І єдине, що згадується - це хіба впольовані туші звірів. Але страви скандинавської кухні хоч і максимально прості, але дуже ситні та жирні. Все тому, що жителям Норвегії, Данії, Фінляндії в минулому доводилося тривалий час проводити в умовах холоду.
Ці ж умови були не надто сприятливими і для самого процесу приготування, саме тому скандинавські господині завжди готували з запасом. Таким чином в національній кухні країн з'явилася велика кількість маринадів та солінь. Сушений лосось, в'ялена риба та м'ясо, а ще знаменитий "knäckebröd" - хрусткий хліб, були нічим іншим, як єдиним способом пережити холодну зиму і не бути голодними.
20151612100416
Одним з основних продуктів північних жителів є риба. Купити її можна в будь-якому магазині, і коштує вона порівняно дешево. З неї готують супи, гарячі страви та навіть додають в салати. В Фінляндії особливо люблять "калеукко" - пироги з рибною начинкою. Навіть невеликий шматочок такої випічки позбавить вас від голоду надовго.
Найпоширенішою серед риби є тріска. Додайте до неї трохи кропу, зробіть гірчично-вершковий соус, спробуйте і зрозумієте головну особливість скандинавської кухні - уникати крайнощів та слідувати природності.
120116Under100Kjottdeig_197_F_crop_17061_tif_raw_w1280hq75
А ще скандинави із задоволенням готують смакоту з лісових дарів - грибів та ягід. Смачні соуси та оригінальні закрутки на зиму - одна з їх "фішок". А от вміння збирати ці дари жителі північних країн отримали в спадок від своїх предків - вікінгів.
Якщо ж і вас зацікавила скандинавська кухня, тоді найпростіше що можна приготувати - fiskeboller. Для скандинавів це буденна їжа. Вам потрібно лише перетворити на фарш білу рибу, яйця, молоко та трошки борошна, не забувши про спеції, охолодити та скатати невеликі кульки. Варити їх треба в бульйоні, а подавати з картоплею та соусом каррі.
dania_02
А ще скандинави люблять бутерброди. Від звичайного шматочка хліба з маслом до велетенських багатоповерхових. В Данії існують навіть спеціальні магазини, де продають виключно бутерброди. А їх в місцевій кухні нараховується близько 700 видів.
Найвідомішим є "Улюблений бутерброд Ганса Христиана Андерсена", який складається з кількох "поверхів": бекон, томати, ліверний паштет, редиска. Звичайно, відкрити настільки широко рот, аби вкусити його одним махом, не вийде. Тому їдять його не поспішаючи, знімаючи шар за шаром.
Спробуйте , і ви відчуєте справжнє "hygge". Так жителі Данії називають стан "доброго, розмитого відчуття благополуччя". Проста північна філософія.