Часто нас дивують деякі страви закордонного меню – маленькі порції, багато овочів, мінімум майонезу. Для середньостатистичного українця це і справді дивина, адже як можна таким наїстися. Інша справа – домашній борщик на свинячих ребрах, картопелька с салом, смачні котлетки, добротний салат. Ні для кого не секрет, що наша нація не надто переймається власним здоров’ям.
Але причини тому криються не тільки в ліні, а й в особливостях національної кухні. Та скажемо одразу, що це зовсім не значить, що від усього смачного доведеться відмовитися. Так, наприклад, німці обожнюють пиво, з яким охоче смакують жирними смаженими ковбасками, свинячими ніжками та іншою не надто корисною смакотою. Але справи зі здоров'ям і тривалістю життя у них набагато кращі, аніж у нас.

А тому все, що нам потрібно – зробити національну дієту корисною і смачною водночас, не відмовляючи собі у звичних продуктах. Порадами про те, як це реалізувати на ділі, охоче з вами поділимося.
Консервація
Уявити собі традиційний український стіл взимку без солінь практично неможливо. Хрусткі огірки, смачні квашені помідори та капуста – ними, здається, можна смакувати вічно.
Та вони, на жаль, мають руйнівний вплив на клітини нирок, печінку та підшлункову залозу. Але і тут вся справа у їх кількості. Якщо жодне ваше застілля, святкове та буденне, не обійдеться без солінь, тоді проблем справді не уникнути.
В помірних кількостях такі продукти будуть навіть корисними, позитивно впливаючи на мікрофлору кишківника.
Сало та м'ясо
Продовольча та сільськогосподарська комісія при ООН, що займається вивченням питань харчового балансу, досліджуючи особливості раціону українців, дійшла висновку, що в країні існує певний «м’ясний дисбаланс».
Наші співвітчизники отримують з м’яса лише 10% від загальної кількості калорій, що набагато менше норми. А любов до жирного м’яса призводить до проблем зі здоров’ям.
Тим, хто любить підчеревину та м'ясо з жирком, варто обмежити їх вживання до мінімуму. Все тому, що білок, який так необхідний нашому організму, і який міститься в м’ясі, усвоюється набагато гірше, якщо потрапляє до організму разом з жирами.
Найкращими джерелами білку є індичка, кролик, курка та яловичина.
Овочі
Сало без часнику, як козак без шаблі. Українці так полюбляють пекти з часником картоплю, додавати його в салати, мастити ним грінки, просто їсти в прикуску с гарячими стравами.
Дослідження довели, що цей невід’ємний продукт національної української дієти являє собою природній антибіотик, що здатен захищати серце та судини.
Але тим, хто занадто захоплюється цим овочем, варто бути обережними, адже часник провокує надмірне газоутворення, здуття, а також пошкоджує слизову оболонку шлунка.
Дієтологи наголошують, що й з іншими овочами справи в українців йдуть погано. Ми надто любимо картоплю. Вона, звичайно, не має особливого шкідливого впливу, але й користі практично ніякої не приносить.
В списку улюблених овочів значаться також квасоля та інші бобові. В розумній кількості вони насичують організм необхідними вітамінами та мікроелементами, а от надлишок таких продуктів може викликати підвищення кислотності в шлунку.
Особливо цінним овочем, який полюбляють українці, є буряк. Це один з небагатьох овочів, який не втрачає корисних властивостей навіть після термічної обробки.
Смаження
Якщо уважно дослідити традиційну українську кухню, то виявиться, що в ній не так вже й багато страв, які готуються шляхом смаження. В основному наші предки готували все в печі – пекли, варили, тушкували.
Зараз смаження - один з основних процесів приготування. Тому дієтологи в першу чергу радять замінити соняшникову олію на оливкову, а також мінімізувати смаження, використовуючи заміть цього запікання.
Ми, українці, любимо поїсти. Але варто пам’ятати, що не все те корисно, що смачно. А отже ніхто не забороняє нам насолоджуватися національними продуктами, але робити це варто, знаючи міру. І тоді українська дієта піде на користь. Смачного!