Ви читаєте склад продуктів, які купуєте? Не завжди? Дарма. Адже ми маємо знати, що їмо. Відтепер раз на тиждень ми будемо розповідати вам про складові продуктів та їх властивості. Вам більше не потрібно буде довго розшифровувати написи дрібними літерами, ми все розповімо і пояснимо.
Сьогодні мова піде про пектин. Маркування на етикетках – Е440.
Частіше всього про нього чують солодкоїжки, адже це чудовий згущувач і утримувач вологи. Його додають у цукерки, желе, мармелад, фруктові начинки, зефір. А також використовують у фармакології, для виготовлення різноманітних гелів і капсульованих таблеток, і у косметичній галузі для створення масок.
На відміну від желатину він має рослинне походження. Отримують пектин в основному зі шкірки цитрусових фруктів, а також з макухи яблук та цукрових сортів буряку, рідше з корзинок соняшника.
Медики називають пектин «санітаром», адже завдяки йому з організму виводиться велика кількість шкідливих речовин, і навіть радіоактивних елементів.
Серед інших корисних властивостей значаться такі:
• він активує роботу мікроорганізмів, що відповідають за вироблення вітамінів;
• покращує роботу травної системи, прискорюючи процес всмоктування корисних речовин;
• здійснює загальне омолодження на клітковому рівні;
• контролює рівень цукру в крові.
Яблучні пектини в основному використовують у кондитерській галузі, а от при виробництві молочної продукції, пакетованих соків, а також майонезі і кетчупів, зазвичай додають цитрусові вижимки.

Часто досвідчені господині використовують цю добавку для приготування джемів і варення-желе. Ще один плюс пектину в тому, що він має солодкий присмак, а значить, цукру в консервацію, десерти або інші смаколики потрібно буде значно менше.
Тепер давайте з'ясуємо, чим же окрім походження відрізняються такі схожі пектин і желатин, і що корисніше? Незважаючи на специфічний процес отримання желатину, він також містить чимало корисних для організму речовин, як і пектин. Але головний мінус цього продукту тваринного походження – калорійність. Він однозначно не підходить для тих, хто слідкує за фігурою. А ще, звичайно, зовсім не вписується в меню вегетаріанців.
Саме тому, обираючи продукти, не полінуйтеся прочитати на етикетці або запитати у продавця про добавки, які зазначені в складі. Дбайте про своє здоров’я, і пам’ятайте, ми – те, що ми їмо.